0

Jaký je hlavní užitek hroznového vína? Lékaři mají odpověď

Lékaři pohovořili o užitečných vlastnostech hroznového vína. Píše o tom MedikForum. Podle názorů odborníků pecky hroznového vína obsahují vitamíny A, E a K, a také přírodní oleje.

Všechny tyto látky přispívají k posílení buněk a omlazujícímu účinku. Tím pádem je lepší konzumovat hrozny spolu s peckami, je to užitečnější.

Hroznové víno obsahuje rovněž látku ze skupiny rostlinných estrogenů, resveratrol. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko zánětu cév. Hroznové víno obsahuje také důležité fenolové sloučeniny: kyselinu kávovou, quercetin a myricetin. Podle některých výzkumů chrání organismus před vznikem rakoviny.  

Hroznové víno přitom působí příznivě na všechny orgány. Buničina napomáhá například trávení, a minerály příznivě působí na nervovou soustavu. Za optimální dávku považují vědci 150 – 250 gramů denně. Lékaři radí vybírat si tmavší hroznové víno, protože obsahuje víc antioxidantů.  

V září uvedli lékaři, jaké potraviny jsou užitečné pro srdce. Patří mezi ně sušené meruňky, fazole, ořechy, drůbež a ryby. Naopak smaženého maso a cukru je lepší se zřeknout, anebo omezit jejich konzumaci, radí odborníci.

Když jde o nápoj

Na konci srpna jsme informovali o tom, že červené víno má pozitivní vliv na střevní mikroflóru a hmotnost, a rovněž pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu, zjistil výzkumný tým z Velké Británie a Belgie. Zjištění vědců jsou zveřejněna na webových stránkách King's College London.

V experimentu, kterého se účastnilo asi tři tisíce lidí z Velké Británie, USA a Nizozemska, vědci zjišťovali, jaké účinky má bílé a červené víno, pivo, cidr a jiný alkohol na organismus. Byl zohledněn věk, váha, strava a také sociálně-ekonomický stav dobrovolníků.

Ukázalo se, že požití červeného vína je spojeno s velkým množstvím „prospěšných“ bakterií ve střevní mikroflóře, což je považováno za indikátor jeho zdraví. Podle vědců je to způsobeno tím, že v nápoji je mnoho polyfenolů, což jsou ochranné chemické látky, které slouží jako palivo pro mikroorganismy, také mají antioxidační vlastnosti.

„Už nějakou dobu je známo, že červené víno má nevysvětlitelně dobrý vliv na srdce, avšak tato studie ukazuje, že jeho mírná konzumace je spojena s rozmanitější a zdravější střevní mikroflórou,“ uvedla první autorka práce, lékařka Caroline Le Roy.

Výzkum dále ukázal, že červené víno pomáhá udržovat hmotnost a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu. Podle slov lékařky stačí víno pít asi jedenkrát za týden v umírněném množství, aby byly viditelné výsledky.

скачать dle 12.1
Našli jste chybu?

Popište nám prosím chybu, na kterou jste narazili. Klikněte myší CTRL+ENTER.
V okně, které se objeví popište problém a pošlete Administrace.

Komentáře:0

O projektu

Gloobal.Cz je novou média značkou.Gloobal.Cz má jedinečné postavení jako poskytovatel alternativního obsahu zpráv a jako rozhlasová stanice. Nabízí úplnější obraz světa se skutečně rozmanitou škálou názorů, Gloobal.Cz mluví o tom, o čem jiní mlčí. Použití jakýchkoli materiálů přidaných k webu povoleno za předpokladu, že odkaz na internetové stránky.